Een ristretto kun je zien als het kleine broertje van de espresso. Daarom gaan we eerst dieper in op de espresso. Een espresso is een shot koffie van 30 ml. Onder hoge druk wordt extreem heet water 25 tot 30 seconden door fijngemalen koffie geperst. Het resultaat is een intense kop koffie met een rijke smaak en crèmelaag. Velen vinden een espresso an sich te sterk. Daarom doen ze er melk bij om bijvoorbeeld een flat white of cappuccino te maken. Een ristretto is dan wel het kleine broertje van de espresso, maar laat je niet misleiden door het verkleinwoord: een kop ristretto is letterlijk en figuurlijk straffe koffie.
WAT IS HET VERSCHIL TUSSEN ESPRESSO EN RISTRETTO?
Het Italiaanse woord ristretto betekent 'beperkt' en dat kun je letterlijk nemen. Een ristretto is namelijk een beperkte versie van een espresso. Wanneer je een ristretto bestelt in een koffiebar of café, dan vraag je de barista in wezen om de hoeveelheid espresso te beperken. Word je bediend door een doorwinterde barista, dan weet hij meteen wat te doen. De barista zal je vertellen dat een ristretto een kopje koffie is van 15 tot 25 ml. Je vraagt je wellicht af: waarom zou iemand minder koffie bestellen? Meer is toch altijd beter, niet? Meestal is dat inderdaad zo. Maar wat ristretto betreft, draait het om kwaliteit en niet om kwantiteit. Door minder water door je koffiemachine te persen, krijg je een meer geconcentreerde smaak. De koffie smaakt dan zoeter en minder bitter dankzij de kortere extractietijd.