Koffieplanten worden onderverdeeld in twee families: de Arabica en Robusta. Hoewel beide soorten koffiebonen zijn, hebben ze elk hun eigen unieke smaakprofiel. Wat is het belangrijkste verschil? Robusta bonen hebben een krachtigere, bitterdere smaak en bevatten meer cafeïne dan Arabica bonen. Ontdek alle verschillen tussen de koffiebonen in dit artikel.

 

Herkomst

De vruchten van de koffieplant Coffea Arabica is wereldwijd de meest gedronken koffiesoort, namelijk de Arabica koffie.  Deze koffieplant groeit op grote hoogtes, meestal boven de 1500 meter, en komt vooral voor in hooggelegen gebieden rond de evenaar, zoals in Midden- en Zuid-Amerika. In tegenstelling hiermee groeit de Robusta-koffieplant op lagere hoogtes rond de evenaar, voornamelijk in Zuidoost-Azië. Dankzij hun lagere groeigebied zijn Robusta-koffieplanten beter bestand tegen droogte en hitte. 

 

Smaak

De smaak van Arabica bonen is aromatisch zacht met zoete tonen en wordt vaak ervaren als zoet of zuur. Koffie van 100% Arabica koffiebonen wordt vaak omschreven als koffie met een verfijnde smaak. Aan de andere kant, hebben Robusta koffiebonen een stevige en krachtige smaak, met meer bitterheid.  De smaaktonen neigen naar graanachtig en houtachtig.  Koffie gemaakt van 100% Robusta koffiebonen komt minder vaak voor vanwege zijn bittere en eenzijdige smaak. Toch worden Robusta koffiebonen vaak gebruikt in verschillende koffiemelanges om pit en verrassende bittere smaken toe te voegen.

 

Cafeïne

Het cafeïnegehalte in Arabica- en Robusta-koffiebonen verschilt aanzienlijk. Koffieplanten produceren cafeïne als een beschermingsmechanisme tegen parasieten en ziekten. Aangezien de Robusta koffieplant op lagere hoogtes groeit waar meer parasieten en ziektes voorkomen dan op grotere hoogtes, bevat de Robusta koffieboon meer cafeïne. Aan de andere kant groeit de Arabica koffieboon op gemiddeld 1500 meter of hoger, waardoor deze minder cafeïne bevat, simpelweg omdat dit natuurlijke beschermingsmechanisme niet nodig is.

 

Welke koffieboon kies je?

In de wereld van L'OR zijn bijna alle L'OR koffiecups gemaakt van 100% Arabica koffiebonen. Ervaar een zachte, verfijnde smaakbeleving met bijvoorbeeld de L'OR Lungo Profondo of L'OR Espresso Caramel. Verlang je naar een krachtige en intense koffiebeleving? Laat je dan verrassen door de unieke melange van Arabica en Robusta in de L'OR Onyx of de exotische L'OR India.

Naast L'OR koffiecups kun je ook genieten van de verleidelijke smaak van L'OR koffiebonen. Ontdek de L'OR Forza koffiebonen, gemaakt van 100% Arabica koffiebonen. Voor liefhebbers van een mix van Arabica en Robusta koffiebonen, is de krachtige L'OR Onyx koffiebonen de perfecte keuze.