Ben jij ook gek op een goede cappuccino? Dan ben je vast ook benieuwd hoe je er thuis een kunt maken! De meeste cappuccinoliefhebbers drinken liever geen cappuccino uit een machine, dus laten we je in dit artikel zien hoe je cappuccino maakt zonder machine, inclusief opgeschuimde melk!

WAT IS CAPPUCCINO EIGENLIJK?

Laten we eerst beginnen met uitleggen wat cappuccino nou precies is. Cappuccino is een Italiaanse koffiesoort en het bevat espresso met gestoomde melk en daar bovenop melkschuim in een verhouding van 1:1:1. Het drankje is rijk van smaak dankzij de espresso, maar is tegelijkertijd ook weer zacht door de melk en het melkschuim.

ZELF CAPPUCCINO MAKEN

De basis van een cappuccino is eigenlijk zeer eenvoudig, want je hebt alleen melk en een espresso nodig. Onze favoriete espresso's voor het maken van cappuccino zijn de L’OR Espresso Forza (zeer intens van smaak) en de L’OR Espresso Supremo (kruidig van smaak). De stappen voor een perfecte cappuccino zijn ook erg makkelijk te volgen:

 

 1. Neem een cappuccinomok en schenk hier de espresso in.

 2. Schuim de melk op met behulp van een melkopschuimer of een melkklopper.

 3. Voeg de opgeklopte melk bij de cappuccinomok. Als het goed is, zal de gestoomde melk er eerst in gaan en komt de melkschuim er daarna bovenop.

MELK OPSCHUIMEN

Melkschuim kun je op meerdere manieren maken. Wil je de makkelijke manier? Investeer dan in een elektrische opschuimer. Hier schenk je simpelweg de melk in en vervolgens druk je gewoon op het knopje. Binnen no time krijg je zachte, volle melkschuim! Alle soorten melk zijn geschikt om melkschuim mee te maken. Je kunt dus zowel koemelk als plantaardige melk alternatieven (zoals amandelmelk, havermelk of sojamelk) gebruiken, maar het beste resultaat krijg je door volle koemelk of speciale cappuccinomelk te gebruiken.

Heb je een melkklopper, een handmatige melkopschuimer of een koffiemachine met melkopschuimer? Volg dan de volgende stappen voor perfecte melkschuim:

 1. Vul een kopje met melk en houd de melkopschuimer verticaal vast. Zorg ervoor dat de kop volledig in de melk is ondergedompeld.

 2. Zet de opschuimer aan en draai 30 seconden lang met het apparaat rond in de melk.

 3. Beweeg het apparaat vervolgens langzaam van boven naar beneden. Doe dit eveneens 30 seconden lang. Deze stap zorgt ervoor dat je melkschuim nog luchtiger wordt.

 4. Zet de melkopschuimer uit en haal het uit de melk. De melkschuim is nu klaar!

LATTE ART: HARTJES IN JE CAPPUCCINO MAKEN!

Wil je indruk maken op iemand? Maak dan een hartje in de melkschuim van de cappuccino. Dit doe je zo:

 1. Vul de melkopschuimer met melk, maar doe dit niet helemaal tot de streep. Schuim vervolgens het melk op zoals gewoonlijk.
 2. Draai rondjes met het melkschuim om alle luchtbelletjes eruit te halen.
 3. Schenk een kopje espresso in een cappuccinomok. Houd deze mok vervolgens in een hoek van 45 graden naar jou toe gericht.
 4. Neem de melkschuim en schenk dit voorzichtig in de mok. Mik in het begin op het midden van de espresso.
 5. Om het hartje te maken, schenk je de melk ietsjes dichter naar de bovenkant van de mok tot deze bijna vol zit. Beweeg je schenkende hand voorzichtig van links naar rechts tijdens het schenken, tot je een soort appelvorm in de schuim ziet.
 6. Schenk nu de melk in een rechte lijn naar beneden toe (dus recht door de appel heen) et voilà: je hebt nu een hartje!

Is het niet gelukt? Probeer dan de makkelijke manier: neem wat cacaopoeder en een cappuccinostencil in de vorm van een hart. Strooi wat cacao door dit vormpje over het melkschuim heen en je hebt nu ook een hartje op je cappuccino

Geniet van je heerlijke zelfgemaakte cappuccino!