Madeleines

Porties: 4 personen
Bereidingstijd:
150 minuten
Benodigdheden
  • Madeleinevorm
Koffie is niet alleen heerlijk om te drinken maar ook om mee te bakken. Prikkel je zintuigen met dit madeleines recept op basis van de L'OR Lungo Estremo koffiecups. Dit is een krachtige koffie, verrijkt met kruidige tonen om een krachtige en volle koffie-ervaring te realiseren. Heerlijk in combinatie met de romige witte chocoladesaus.

Ingrediënten

  • Madeleines
  • 2 eieren
  • 100 gr gesmolten roomboter
  • 30 ml koffie (L'OR Lungo Estremo koffiecups)
  • 100 gr suiker
  • 125 gr bloem
  • 1 tl bakpoeder
  • 1 tl vanille extract snuf zout
  • .
  • Witte chocoladesaus
  • 125 ml slagroom
  • 125 gr witte chocolade

Bereiding

  1. 01

    Zet een lungo met de L’OR Lungo Estremo koffiecup. Meet 30 ml af en laat deze afkoelen.

  2. 02

    Mix de eieren luchtig met de suiker. Mix net zolang tot je een lichtgele luchtige massa hebt. Houd minimaal 5 minuten aan.

  3. 03

    Spatel de gesmolten boter, de bloem, het bakpoeder en een snufje zout door het beslag.

  4. 04

    Spatel tenslotte de koffie en het vanille extract door het beslag. Zet de kom afgedekt in de koelkast en laat het beslag minimaal 2 uur rusten.

  5. 05

    Verwarm de oven voor op 200 graden (boven- en onderwarmte). Vet de Madeleine vorm in met een beetje boter en bestuif met bloem. Verdeel het beslag over de vorm en vul ze tot 2/3. Dit gaat het makkelijkste met een spuitzak, maar met 2 lepeltjes lukt het ook.

  6. 06

    Bak de Madeleines in 12 – 15 minuten goudbruin. Heb je iets kleinere madeleines, houd dan 10 minuten aan. Laat ze afkoelen in de vorm en draai ze na een minuutje voorzichtig om.

  7. 07

    Hak de witte chocolade in kleine stukjes en doe dit in een kommetje. Verwarm de slagroom in een pannetje. Giet de hete slagroom op de chocolade en laat even staan. Roer door. Serveer de madeleines met de witte chocoladesaus. PS extra lekker met een klein beetje gemalen koffie erdoor.

Bereiding

Koffiemadeleines

01

Mix de eieren luchtig met de suiker. Mix net zolang tot je een lichtgele luchtige massa hebt. Houd minimaal 5 minuten aan. Zeef de bloem en voeg toe aan het mengsel, samen met de bakpoeder, gemalen L’OR Forza koffiebonen en cacaopoeder. Spatel het mengsel goed door. Laat in een pannetje de boter rustig smelten. De boter mag niet te warm worden. Voeg de koude melk toe aan de gesmolten boter en voeg dit vervolgens toe aan het mengsel. Spatel het mengsel tot een glad beslag.

02

Als het madeleinebeslag klaar is kun je de spuitzak vullen. Sla de rand van de zak om en vul met behulp van bijvoorbeeld een pannenlikker. Laat het beslag in de spuitzak minimaal 2 uur rusten in de koelkast. 6 uur rusten is nog beter.

03

Verwarm de oven voor tot 200 °C.

04

Vet de madeleinevorm goed in met een dikke laag boter. (Je kunt de bakvorm ook eerst inbakken. Smeer hem dan in met een beetje olie en leg hem 20 minuten op 190 °C in de oven.) Knip het puntje van de spuitzak af en vul de vormpjes met het beslag. Let op dat je bij het vullen van de vormpjes ze niet volledig vol spuit, de madeleines gaan namelijk opzwellen en daar is ruimte voor nodig. Spuit de vormpjes voor driekwart vol.

05

Nu kunnen de madeleines de oven in. Die moet echt goed heet zijn. Bak de madeleines circa 12 minuten tot ze een mooi kleurtje krijgen en een beetje krokant van buiten zijn.

06

Haal de madeleines uit de oven en laat ze 30 seconden afkoelen, zo gaan ze makkelijker uit de vorm. Stort de madeleines uit de vorm en laat ze verder afkoelen.

07

Versgebakken zijn de madeleines het lekkerst, geniet! De mooiste madeleines hebben een buikje.

08

Glacage: Meng de L’OR Forza espresso met de poedersuiker. Lak met dit mengsel de madeleines in aan de ribbelkant.