Koffie is ons favoriete drankje als we wat extra energie nodig hebben. Of je nu moe bent na een zware nacht, een lange dag op werk hebt of je moet gefocust blijven: met koffie leef je weer op. Maar welke koffie geeft je nu de beste boost? Wij helpen je de dag door!

WAAROM HOUDT KOFFIE JE WAKKER?

Het antwoord is eenvoudig: cafeïne. Simpel uitgelegd, gedraagt cafeïne zich als een stofje in je lichaam dat vertelt of het al tijd is om te gaan slapen. Dit stofje wordt ook wel ‘adenosine’ genoemd. Als het adenosine-level in je brein en ruggenmerg te laag is, vertelt het je lichaam via receptoren dat het zich klaar moet gaan maken om te gaan slapen. Cafeïne bootst de effecten van adenosine na. Met andere woorden, cafeïne misleidt je lichaam zodat het denkt nog genoeg adenosine te hebben - zodat je wakker blijft. Let op: het effect van cafeïne verschilt per persoon.

WELKE KOFFIE GEEFT JE HET MEESTE ENERGIE?

Laten we beginnen met de verschillende koffiesoorten. Welke koffie geeft jou het meeste energie? Dit verschilt per persoon, maar komt in feite neer op het cafeïnegehalte. De sterkste koffie zal jou de grootste energie kick geven. Koffie met de hoogste koffie/waterverhouding wordt over het algemeen de sterkste koffie genoemd. Deze koffies bevatten hierom ook de meeste cafeïne. De meest geconcentreerde koffiesoort is een ristretto - deze heeft relatief het hoogste cafeïnegehalte. Een lungo is echter groter en bevat dus meer cafeïne dan een ristretto. Op basis van de cafeïneconcentraties zouden dit de sterkste koffiesoorten zijn:

 
 
  1. RISTRETTO CUPS

  2. ESPRESSO CAPSULE

  3. CAPSULE LUNGO

  4. FLAT WHITE

  5. CAPPUCCINO

  6. LATTE

  7. LATTE MACCHIATO

 
 

Hoe groter de hoeveelheid pure koffie in een kopje, hoe meer cafeïne er in het kopje zit. Een grote Latte macchiato met slechts een enkele espresso zal minder cafeïne bevatten dan een Lungo, omdat een Latte Macchiato veel melk bevat.

 

L’OR koffiecups bevatten tussen de 60-120 mg cafeïne per capsule. Dit is afhankelijk van de samenstelling. L’OR blends met meer Robusta hebben gemiddeld een hoger cafeïnegehalte. Blends van 100% Arabica bevatten minder cafeïne.

DE DAADWERKELIJKE HOEVEELHEID CAFEÏNE IN JE KOPJE, IS AFHANKELIJK VAN EEN AANTAL VARIABELEN:

01 De branding

Donker gebrande bonen hebben een sterkere smaak, maar bevatten minder cafeïne. Donkere bonen zijn langer gebrand, waardoor er meer cafeïne wordt weggebrand.

02 Type koffieboon

Robusta bonen zouden bijna twee keer zoveel cafeïne bevatten als Arabica bonen.

03 De koffiezetmethode

Hoe langer het duurt om je koffie te zetten, hoe meer cafeïne er waarschijnlijk in zit. Langere zettijden kunnen het cafeïnegehalte verhogen, door de langere contacttijd. Contacttijd is de tijd dat de koffie in contact is het met water. Water haalt de cafeïne naar boven.

02_lor_backtowork_440x291.png
 

DE 5 STERKSTE L’OR ESPRESSO CAPSULES OM JE DAG DOOR TE KOMEN

Zoek je een sterke koffie voor een goed begin van je dag? Bij L’OR gebruiken we de intensiteit om de sterkte van de aroma’s van koffie aan te geven. Intensiteit is niet per se gerelateerd aan het cafeïnegehalte, maar gaat om de waargenomen sterkte en de body van de koffie. Hoe hoger de intensiteit, hoe sterker de koffie.

01 L’OR ESPRESSO ONYX – INTENSITEIT 12

Als je van sterke koffie houdt, zal je onze Onyx ook lekker vinden. Deze blend van fijngemalen, donker gebrande Arabica en Robusta bonen zal je verrassen met haar uitgesproken en kruidige aroma’s. De Onyx eindigt met hinten van bittere cacao.

02 L’OR ESPRESSO RISTRETTO – INTENSITEIT 11

Deze Ristretto zal al je zintuigen prikkelen. Nootachtig en complex, strevend naar perfectie. Een klein, sterk kopje koffie. De Ristretto dankt haar rijke smaak aan het gebruik van uitsluitend Arabica bonen.

03 L’OR ESPRESSO FORTISSIMO – INTENSITEIT 10

Klaar voor een opmerkelijke koffie-ervaring? Probeer L'OR Espresso Fortissimo. Door het mengen van donker gebrande Arabica en Robusta koffiebonen ontstond deze spannende, pittige espresso. Ze heet niet voor niets 'Fortissimo’.

04 L’OR LUNGO ESTREMO – INTENSITEIT 10

Geniet van een grote mok sterke koffie met Lungo Estremo. Deze melange is geïnspireerd door extremen en biedt een krachtige en smaakvolle koffie-ervaring. Ontdek de verrassend rijke smaak van deze 100% Arabica melange.