Houd je van koffie maar wil je minder cafeïne drinken? Een vers kopje koffie is de ideale manier om tot rust te komen wanneer je ook wil – en daar is een heerlijk kopje decaf geen uitzondering op! Cafeïnevrije koffie bevat minsten 97% minder cafeïne dan gewone koffie. Ontdek hier alles wat je moet weten over cafeïnevrije koffie.

WAT BETEKENT ‘CAFEÏNEVRIJE’?

Omdat koffie nooit volledig cafeïnevrij gemaakt kan worden, is de benaming ‘cafeïnevrij’ eigenlijk niet geschikt. ‘Decaf’ (als afkorting van het Engelse ‘decaffeinated’) is daarom een betere omschrijving. Maar hoe wordt cafeïnevrije koffie nu gemaakt? Wordt de cafeïne vóór of na het branden uit de koffiebonen verwijderd? En hoe werd het decafeïneren voor het eerst ontdekt? De cafeïne-extractie gebeurt vóór het roosteren. De eerste commercieel succesvolle manier om cafeïne uit koffiebonen te verwijderen werd ontdekt door Ludwig Roselius, een Duitse koffiehandelaar. Rond 1900 ontving Roselius een lading koffiebonen doordrenkt met zeewater. Al gauw ontdekte hij dat het zeewater merendeel van de cafeïne uit de koffiebonen had onttrokken zonder enig smaakverlies.

Vandaag de dag bestaan er modernere methoden die de koffiesmaak nóg beter behouden. Met een kopje koffie gemaakt met onze L'OR Espresso cafeïnevrije koffiecapsules proef je meteen hoe rijk en smaakvol cafeïnevrije koffie kan zijn!

HOEVEEL CAFEÏNE ZIT ER IN CAFEÏNEVRIJE KOFFIE?

Er zijn verschillende methoden om koffiebonen te decafeïneren voordat ze gebrand worden. Het gaat telkens om veilige manieren om de cafeïne uit groene koffiebonen te verwijderen met een focus op het behouden van een maximale hoeveelheid van de koffiearoma en -smaak waar we zo van houden.

VOORDELEN VAN CAFEÏNEVRIJE KOFFIE:

01 Bevat dezelfde gunstige antioxidanten als gewone koffie

02 Vermindert angstgevoelens en zorgt voor gezondere slaappatronen dankzij een lage cafeïnegehalte

HOE WORDT CAFEÏNE VAN KOFFIE VERWIJDERD?

In cafeïnevrije of decaf koffie wordt de cafeïne uit verse, groene koffiebonen verwijdert vóór ze gebrand worden. De Duitse koffiehandelaar Ludwig Roselius, die een met zeewater doordrenkte lading koffiebonen ontving, liet in 1906 een patent aanvragen voor zijn extractiemethode. Sindsdien zijn de decafeïneringmethodes verder ontwikkeld. Dit is een korte beschrijving van hoe zo’n populaire moderne methode voor cafeïne-extractie eruitziet:

- De groene koffiebonen worden met water en stoom bevochtigd en klaar gemaakt voor de cafeïne-extractie.
- De cafeïne wordt vervolgens met een oplosmiddel uit de uitgedijde bonen verwijderd. Dit proces wordt meermaals herhaald tot het gewenste niveau van decafeïneren wordt bereikt.
- De koffiebonen worden opnieuw gestoomd om eventuele sporen van het oplosmiddel te verwijderen.
- De verse cafeïnevrije bonen worden gedroogd en zijn klaar voor het branden.
- Elke methode van cafeïne-extractie moet natuurlijk aan strenge kwaliteits- en veiligheidsnormen voldoen om zo een vertrouwde cafeïnevrije koffie van topkwaliteit te verzekeren.

WIL JE CAFEÏNEVRIJE KOFFIECUPS UITPROBEREN?

Er zijn verschillende redenen om liever van een heerlijke koffie zonder cafeïne te genieten. Sommigen zijn gevoelig voor de effecten van cafeïne of hebben ’s avonds moeite om in slaap te vallen. Anderen zijn ervan overtuigd dat cafeïnevrije koffie beter is voor de algemene gezondheid. Ook worden sommigen omwille van een zwangerschap, stress- of angstgevoelens door gezondheidsprofessionals aanbevolen om cafeïnevrij te drinken. Dankzij de moderne verwerkingsmethoden en zorgvuldige melanges kan je nu ook thuis met de L'OR Espresso cafeïnevrije koffiecups van een heerlijke, aromatische decaf koffie genieten. Plaats een decaf koffiecup in je machine, druk op de knop, ontspan en geniet!