1. Ruiken
Begin met het ruiken aan de koffie en kijk welke geuren je herkent. 'Dit is waar het koffie proeven al begint: bij het ruiken van de versgemalen bonen.' Het kan zomaar zijn dat je hints van amandel, hout of zelfs tabak ruikt.'Het is belangrijk om altijd goed te ruiken. Inhaleer de geur diep. Je mond kan vijf smaken onderscheiden: zoet, zout, bitter, zuur en umami, maar je neus kan een biljoen aroma's onderscheiden. Om de aroma's goed los te laten komen, roer je door de koffie.'

3. Opschrijven en onthouden
'Tot slot zijn een goed geheugen en aandacht belangrijk bij goed koffieproeven' , vertelt Joris. 'Heb je deze twee, dan bouw je een bibliotheek aan smaken. Schrijf eventueel op wat je proeft.' Door het opschrijven onthoud je ook direct wat je lekker en minder lekker vindt - en het helpt bij de herkenning en onderscheiding van verschillende smaken. Lukt het je bij koffie, dikke kans dat je wijn en andere dranken ook anders (en bewuster) zult ervaren.

2. Proeven
Bij deze stap is het verstandig om je koffie in een wijnglas te gieten, zodat de aroma's goed vrijkomen. Hierna houd je de koffie in je mond; wat ervaar je? Hoe voelt de koffie op je tong? Tip van Joris: 'Neem een goede, luidruchtige slurp van je koffie. Hierdoor zal de koffie zich over je tong en gehemelte verspreiden, zodat je alle subtiele smaken proeft. De lucht die je erbij meeneemt zorgt ervoor dat je de smaken ook via je neus ervaart.'


Benieuwd naar het volgende recept? Deze staat vanaf 6 juni op onze website!