Tiramisu pavlova met koffiesiroop

Porties: Voor 6 tot 8 personen
Bereidingstijd:
165 minuten
Benodigdheden
  • Mixer
  • 3 bakplaten

Ontdek de tiramisu pavlovataart van Uit Paulines Keuken, met luchtige meringue, rijke mascarpone doordrenkt met L'OR espresso en een vleugje amandel. De unieke koffiesiroop, bereid met krachtige L'OR Lungo Estremo koffiecups, maakt dit een onweerstaanbaar genietmoment voor elke speciale gelegenheid.

Ingrediënten

  • 80 ml espresso (L'OR Lungo Estremo koffiecups)
  • 6 eieren (maat M)
  • 500 gr mascarpone
  • 500 ml slagroom
  • 160 + 270 + 15 gr fijne suiker
  • 270 gr poedersuiker
  • 42 gr espresso-poeder
  • 1 el amandel-aroma
  • 75 gr chocolade
  • 12 lange vingers

Bereiding

  1. 01

    Maak de koffiesiroop. Zet 160 milliliter espresso (L’OR Lungo Estremo koffiecups). Schenk over in een steelpannetje, voeg 160 gram suiker toe en 1 eetlepel amandel-aroma toe. Breng al roerend aan de kook en laat de suiker in zijn geheel smelten. Na 5 à 7 minuten zie je dat het mengsel dikker wordt. Zet het vuur uit en laat de siroop afkoelen.

  2. 02

    Breek 8 lange vingers alvast in stukjes en houd de overige 4 lange vingers heel, om later de bovenkant van de taart mee te versieren. Rasp de chocolade met een Microplane-rasp, kaasschaaf of dunschiller. Zet beide apart.

  3. 03

    Verwarm de oven voor op 100 graden (boven- en onderwarmte).

  4. 04

    Maak de meringue. Zeef het espresso-poeder en de poedersuiker door een fijne zeef en meng daarna door de suiker (270 gram).

  5. 05

    Scheid zorgvuldig de eieren. We gebruiken voor dit recept alleen de eiwitten (met de dooiers kun je een ander lekker recept maken, zoals crème brûlée). Zorg dat je kom brandschoon is! Klop de eiwitten met een mixer op een lage stand tot ze gaan schuimen, klop dan 2 tot 3 minuten op halfhoge stand. Voeg daarna lepel voor lepel de suiker toe. Houd elke keer 30 tellen tussen het toevoegen van de volgende lepel suiker, zo weet je zeker dat het eiwit de suiker goed heeft opgenomen. Mix wanneer alle suiker is toegevoegd nog 5 minuten door, totdat je een mooi glanzend dik schuim hebt. Als je de kom met meringue op zijn kop kunt houden, zonder dat de eiwitten eruit lopen, is de meringue klaar.

  6. 06

    Teken met een potlood 3 rondjes van circa 22 cm op bakpapier (je kunt hier een springvorm voor gebruiken of een bord). Leg elk papier omgekeerd (zodat de potloodlijnen aan de onderkant zitten) op een bakplaat. Verdeel het eiwit gelijkmatig over de getekende cirkels op het bakpapier. Schuif de bakplaten in de oven en laat de meringues ongeveer 2 uur drogen in de voorverwarmde oven op 100 graden. Zet daarna de deur op een kier, laat de bakplaten erin staan, en laat afkoelen (ongeveer 2-3 uur) Tip: je kunt meerdere bakplaten tegelijkertijd boven elkaar in de oven te zetten, en op deze manier in één keer alle 3 de meringues laten drogen.

  7. 07

    Mix voor de mascarponecrème de mascarpone, slagroom en 1 eetlepel (15 gram) suiker stijf.

  8. 08

    Maak nu de pavlovataart. Leg één laag meringue op een bord of taartplateau. Verdeel er 1/3 van de mascarpone slagroom over, bestrooi met stukjes lange vingers en geraspte chocolade, leg de tweede meringue laag erop en herhaal de stappen. Leg de laatste laag meringue erop, top af met de mascarponecrème, de hele lange vingers, chocolade en lekker veel koffiesiroop. Tip: de meringue-lagen kunnen snel breken, haal ze dus voorzichtig van het bakpapier.